#1 Dutch Design in vogelvlucht: Antoine Achten

Posted on 05/06/2011

2Dutch Design Awards laat iedereen graag kennismaken met de mensen achter de awards. Wij stellen vakprofessionals een aantal vragen over de toekomst van Dutch Design. Met deze serie willen wij verdieping aanbrengen in het veranderende designvak. Deze week het woord aan Antoine Achten, voorzitter selectiecommissie Communicatie DDA en manager van de vestiging Rotterdam van stichting Cultuur-Ondernemen.

Wat is Dutch Design?
Een beperkt begrip voor een ‘generatie’ ontwerpen/ontwerpers, gekenmerkt door een conceptuele gelaagdheid, gevoel voor materie, eenvoud en humor. Voor de rest voer voor theoretici en de onderbuik.

Wat is de toekomst van Dutch Design?
Dutch Design moet Nederlandse creativiteit worden. Het ontwerpvak zal snel (moeten) veranderen om ‘leading’ te blijven.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van design vandaag?
Design zal een steeds breder begrip worden dat niet meer uitsluitend ingevuld wordt door de klassieke grafisch-, ruimtelijk- of productontwerper. Ook andere disciplines (o.a. beeldend kunstenaars, maar ook wetenschappers) betreden het toegepaste domein.

Wat is belangrijker en waarom: de esthetische waarde van ontwerp of het verhaal erachter?
Goed ontwerp verbindt beide werelden. Maar toch zal het maatschappelijk draagvlak voor creativiteit steeds belangrijker worden. Zoals dat in de culturele sector in de breedte aan de hand is. En dat creëer je zeker niet alleen meer door esthetiek. De samenleving vraagt om intelligente oplossingen voor allerlei soorten vraagstukken.

3 dingen die designers NIET moeten doen

  • In zichzelf gekeerd raken
  • Opdrachtgevers niet serieus nemen
  • Stoppen met vernieuwen

3 dingen die designers WEL moeten doen

  • Het ‘raam open zetten’
  • Nieuwe verbindingen leggen
  • Geëngageerd blijven

Waarom zijn designprijzen belangrijk?
Competitie is belangrijk om jezelf en het vak scherp te houden. En het biedt een podium om zichtbaar te zijn.
Wat is je relatie met de Dutch Design Awards
In 2009 en 2010 was ik lid van de selectiecommissie Communicatie en sinds 2011 ben ik voorzitter van deze commissie.

OVER JEZELF
Antoine Achten studeerde Museologie en Culturele Bedrijfsvoering aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Andragogiek aan de Universiteit Leiden. Tot 2001 werkte hij als communicatiemedewerker bij de Mondriaan Stichting. Vervolgens tot 2009 als adviseur visuele communicatie bij Koninklijke TNT Post. Sinds 2009 is hij manager van de vestiging Rotterdam van stichting Cultuur-Ondernemen. Naast zijn werkzaamheden was hij lid van verschillende adviescommissies bij de Mondriaan Stichting, lid van de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur en is hij lid van de Raad van Advies van de Master of International Communication Management van de Haagse Hogeschool.

Website: www.cultuur-ondernemen.nl
Twitter: AntoineAchten  
LinkedIn: Antoine Achten

Advertenties
Posted in: DDA11