#2 Dutch Design in vogelvlucht: Cees de Bont

Posted on 07/06/2011

0Dutch Design Awards laat iedereen graag kennismaken met de mensen achter de awards. Wij stellen vakprofessionals een aantal vragen over de toekomst van Dutch Design. Met deze serie willen wij verdieping aanbrengen in het veranderende designvak. Deze week het woord aan Cees de Bont, Lid Adviescommissie DDA en voorzitter selectiecommissie Future Concepts DDA en decaan van de Faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft.

Wat is Dutch Design?
Dutch Design is een label voor een verzameling van Nederlandse ontwerpers en hun gewaardeerde, verrassende, humoristische voortbrengselen die vooral furore hebben gemaakt in de negentiger jaren. Mede dankzij deze designimpuls is Nederland als ontwerpland internationaal doorgebroken.

Wat is de toekomst van Dutch Design?
Nederlandse ontwerpers zijn nog steeds goed, maar mogelijk minder verrassend dan voorheen. De toekomst zit vooral in de ruimte tussen de verschillende ontwerpdisciplines.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van design vandaag?
Komende van productontwerp is de stap naar het ontwerpen van combinaties van producten en diensten erg spannend. Als dit goed wordt opgepakt kunnen we opnieuw furore maken en ook nog een bijdrage leveren aan het adresseren van maatschappelijke uitdagingen.

Wat is belangrijker en waarom: de esthetische waarde van ontwerp of het verhaal erachter?
Het verhaal, oftewel de visie, is belangrijker dan de uitingsvorm. Als de visie klopt volgen de uitingen vanzelf.

3 dingen die designers NIET moeten doen

  • claimen dat ze overal verstand van hebben
  • hun sociale netwerk beperken tot de wereld van designers
  • verlammen wanneer er kritiek is

3 dingen die designers WEL moeten doen

  • goed de krant lezen
  • zich scholen op financieel gebied
  • hun ideeën blijven fijnslijpen

Waarom zijn designprijzen belangrijk?
Om aandacht te schenken aan wat goed is. Met elkaar discussiëren over kwaliteit in design is noodzakelijk om vooruitgang te kunnen boeken.

Wat heeft meewerken aan DDA je gebracht?
Waardering voor de organisatie van de Dutch Design Awards en Dutch Design Week. En een betere samenwerking tussen de Design Academy en de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft.

Wat is je relatie met de Dutch Design Awards?
Ik ben lid van de Adviescommissie en voorzitter van de selectiecommissie Future Concepts

OVER JEZELF
Sinds 2005 is Cees J.P.M. de Bont (1964) decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft. Deze faculteit is de grootste en meest uitgebreide in zijn soort in de wereld. Voor zijn komst naar Delft was Cees de Bont werkzaam bij de Universiteit van Tilburg en Philips. Bij Philips was hij verantwoordelijk voor het Human Behaviour Research Centre van Philips Design en Marketing Intelligence bij Domestic Appliances and Personal Care. Cees de Bont heeft economische psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en promoveerde aan de Technische Universiteit Delft.

Website: IO.tudelft.nl
LinkedIn: Cees J.P.M. de Bont

Advertenties
Posted in: DDA11