#3 Dutch Design in vogelvlucht: ROAD architecten

Posted on 15/07/2011

0Dutch Design Awards laat iedereen graag kennismaken met de mensen achter de awards. Wij stellen vakprofessionals een aantal vragen over de toekomst van Dutch Design. Met deze serie willen wij verdieping aanbrengen in het veranderende designvak. Deze week het woord aan Ad Kil en Ro Koster van RO&AD architecten, finalisten Ruimtelijk bij DDA11.

Wat is Dutch Design?
We zijn eigenlijk niet zo designerig, de associaties die we erbij hebben zijn: geliktheid, vorm om de vorm, imago, marketing om consumptiegedreven systemen aantrekkelijk te maken. Wij zaten echter bij de afgelopen finalistenbijeenkomst 2011 en zagen de geselecteerde werken. Toen gebeurde er iets anders: dit design levert plezier en enthousiasme op. Er wordt een vormgevende kwaliteit getoond die al die eerder genoemde associaties die in een keer doet verdampen. We werden gegrepen door eigenheid, uniciteit, innovatie en slimheid. Er zijn ook een aantal producten bij die in hun hele wezen gebaseerd zijn op schoonheid, (on)zin of irritatie maar dan met een diepte en kracht dat het autonoom op zijn benen staat. Dus wat is Dutch Design waar wij wat mee kunnen? Een product waar mensen met geestdrift, kennis en liefde aan gewerkt hebben en het geluk hebben dat al hun inspanningen zichzelf overstijgen tot een ding wat je niet meer uit je hoofd krijgt.

Wat is de toekomst van Dutch Design?
Als je een cultuur hebt en die kunt doorontwikkelen waarin de bovenstaande -met de tijd mee evoluerende- vruchten doorlopend geplukt kunnen worden dan lever je zoveel kwaliteit dat het een sector zijn eigen grenzen zal overstijgen.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van design vandaag?
Een enkel antwoord hierop geven is niet meer van deze tijd. Ontwikkelingen die er toe doen zijn cross-over ontwikkelingen en samensmeltingen van verschillende vakgebieden.
Bijvoorbeeld:

  • Duurzaamheid en grondstoffenschaarste & CAD ontwikkelingen, zoals: 3Dprinten
  • Biomimicry & Techniek
  • Economie & Evolutie

Wat is belangrijker en waarom: de esthetische waarde van ontwerp of het verhaal erachter?
Dit is echt een onzin vraag. Dit is zo’n designerige of-of vraag waarin navelstaarderij hoogtij viert. Dit is trouwens ook het grote gevaar wat boven het hoofd van de designer hangt. Het mono-design- universum (MDU). Waarom we zo enthousiast zijn over de kwaliteit van de DDA is juist dat het deze vraag overstijgt. Het is een scala van producten die een betekenis hebben in een grotere context, met vele betekenistentakels in verschillende hoeken van onze dagelijkse wereld.

3 dingen die designers NIET moeten doen

  • Navelstaren in het MDU
  • Jezelf met een Jantje van Leiden er van af maken
  • Design serieus nemen

3 dingen die designers WEL moeten doen

  • Sta midden in de maatschappij, wees scherp, kritisch en alert en bekijk iedere ontwikkeling wat die voor jou zou kunnen betekenen
  • Gebruik humor
  • Volg je diepste verlangens en MAAK!

Waarom zijn designprijzen belangrijk?
Alles wat je aandacht geeft wordt groter. Dus als je de wereld makkelijker goede ideeën en producten kunt laten zien met behulp van designprijzen dan moet je dat zeker niet laten.

Wat heeft meedoen aan DDA je gebracht?
Dat ons werk ook kwaliteiten voor de designwereld heeft.

Wat is je relatie met de Dutch Design Awards?
Finalist 2011 met de loopgraafbrug Fort de Roovere in Halsteren.

OVER JEZELF
We zijn een architectenbureau wat de wereld mooier, schoner en vooral leuker wilt maken. We proberen dat door scherpe ideeën te formuleren voor de gestelde vraag. Het maakt niet uit in welk vak, schaal of context de vraag zich bevind. In bijna iedere opgave zit de potentie om een positieve voetafdruk te leveren aan onze wereld.

Website: www.ro-ad.org    
Twitter: @roadarchitecten  
LinkedIn: Ad Kil, Ro Koster

Advertenties
Posted in: DDA11