#5 Dutch Design in vogelvlucht: Robert Fienieg

Posted on 15/08/2011

0Dutch Design Awards laat iedereen graag kennismaken met de mensen achter de awards. Wij stellen vakprofessionals een aantal vragen over de toekomst van Dutch Design. Met deze serie willen wij verdieping aanbrengen in het veranderende designvak. Deze week het woord aan Robert Fienieg, senior designer en projectleider bij VanBerlo. VanBerlo is met twee inzendingen finalist in de categorie Product bij DDA11.

Robert Fienieg, VanBerlo

Wat is Dutch Design?
In mijn ogen is Dutch Design ambitieus maar pretentieloos, brutaal maar betrokken, egalitair maar individueel. Als Nederlands bureau zijn we in  staat onze internationale opdrachtgevers een andere ervaring te bieden in de samenwerking, die leidt tot verrassende resultaten.

Wat is de toekomst van Dutch Design?
Design zal nog verder worden ingebed in de maatschappij en in de economie. Hoe vanzelfsprekender design wordt in de industrie, hoe verder het niveau van design zal stijgen. In de internationale ontwerpwereld zal Dutch Design nog beter in staat zijn haar toegevoegde waarde te laten zien.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van design vandaag?
Met de enorme mogelijkheden in techniek en de beschikbaarheid van informatie worden ontwerpers en opdrachtgevers meer dan ooit aangesproken op de keuzes die ze maken.

Wat is belangrijker en waarom: de esthetische waarde van ontwerp of het verhaal erachter?
Esthetiek zonder doel of herkomst is betekenisloos. Een ontwerper moet de esthetische waarde van zijn of haar ontwerp in detail kunnen uitleggen.

3 dingen die designers NIET moeten doen
Designers moeten in elk geval niet denken dat alles al bedacht is. Hoe rijker de ontwerphistorie wordt, des te meer inspiratie deze biedt voor innovatie. Door alle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen ontstaan steeds nieuwe mogelijkheden.

3 dingen die designers WEL moeten doen
Wat mij betreft mogen designers weer wereldverbeteraars worden, of ze dit nu doen met mooie, inspirerende of functionele producten.

Waarom zijn designprijzen belangrijk?
Het bestaan van designprijzen helpt de discussie over de kwaliteit van design levendig te houden. Bovendien helpt het de industrie en het publiek zien wat design kan brengen.

Wat heeft meedoen aan DDA je gebracht?
De DDA heeft voor VanBerlo bijgedragen aan het vergroten van onze naamsbekendheid in de industrie, in Nederland en in de regio.

Wat is je/jullie relatie met de Dutch Design Awards?
VanBerlo is meervoudig finalist en winnaar van Dutch Design Awards tussen 2003 en 2011. Robert Fienieg maakte onder anderen deel uit van het designteam dat de RESQTEC G2 Cutter heeft ontworpen. Dit product werd in 2006 uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘professioneel product’.

OVER JEZELF
VanBerlo is een internationaal opererend designbureau dat in 30 jaar is uitgegroeid tot een van Europa’s meest toonaangevende bureaus op het gebied van strategie, design en implementatie. Zowel op het gebied van productontwikkeling en -engineering als brand-implementatie. VanBerlo zet samen met opdrachtgevers ideeën om in business opportunities, waarbij de opdrachtgevers en hun eindgebruikers centraal staan.

Robert Fienieg studeerde in 1991 af als industrieel ontwerper aan de TU Delft. Na eerder gewerkt te hebben bij Van Der Veer Designers en Hapro BV, is Robert sinds 1998 bij VanBerlo werkzaam als senior designer en projectleider, met een focus op producten voor professioneel gebruik.

http://www.vanberlo.nl
twitter.com/VanBerloDesign
www.linkedin.com/company/vanberlo

Advertenties
Posted in: DDA11, Uncategorized