#13 Dutch Design in vogelvlucht: Daan Roosegaarde

Posted on 27/03/2012

0Dutch Design Awards (DDA) laat je via deze blog kennismaken met personen die zowel voor als achter de schermen van DDA een rol spelen. Wij stellen deze professionals een aantal vragen over de toekomst van Dutch Design. Met deze serie willen wij verdieping brengen in het veranderende designvak. Deze week het woord aan Daan Roosegaarde,  winnaar in de categorie Ruimtelijk bij DDA09.

Wat is de toekomst van Dutch Design?
De nieuwe ontwikkeling ‘Dutch Digital Design’ waarin het belangrijker is hoe design zich gedraagt en met je meeleeft (performance), dan hoe het eruit ziet (esthetics). Menselijk gedrag en technologie zal versmelten, zodat object wordt beïnvloed door het publiek. Als half dominee, half entrepreneur verkent de ontwerper deze nieuwe wereld van co-creatie.

Waar zouden ontwerpers zich mee bezig moeten houden?
Hoe ervaar je ‘Facebook Square’? Kunnen we een ‘Sustainable Highway’ maken? Dat zijn de vragen waar de ontwerper mee bezig zou moeten zijn in plaats van de cliché obsessies voor stoelen en lampjes.

Wat heeft het winnen van DDA gebracht?
Awards winnen zijn de gouden kruimels die je helpen het perfecte brood te maken. Met name in Azië heeft mijn werk dankzij de Dutch Design Awards de aandacht getrokken van nieuwe partijen en openbare projecten. Recentelijk heeft onze interactieve lichtinstallatie Dune zelfs de Chinese ‘Most Successful Design Award’ gewonnen.

Advertenties
Posted in: Uncategorized